Espoon valtuusto näytti vihreää valoa koulunkäynninavustajien nimikeasiassa

Monessa kunnassa on käytössä koulunkäynninohjaaja-nimike. Espoo ei kuulu näihin kuntiin. Espoossa kyseisistä työntekijöistä käytetään nimikettä koulunkäynninavustaja. Nimikeasia on todella tärkeä työntekijöille, joten sen huomioimisessa kaupungilla olisi mahdollisuus osoittaa, kuinka se arvostaa työntekijöitänsä. Espoo voisi vastuullisena työnantajana aloittaa toimenpiteet nimikkeen muuttamiseksi. Ainakin kaupunginvaltuusto suhtautuu myötämielisesti nimikemuutokseen.

Ammattinimikkeen muuttamisessa on kyse ennen kaikkea arvostamisen osoittamisesta. Sillä ei ole edes taloudellisia vaikutuksia, koska koulunkäynninavustaja ja -ohjaaja saavat työehtosopimuksen perusteella samaa palkkaa. Avustajanimike ei kuitenkaan vastaa niitä tehtäviä, joita koulunkäynninohjaajat eli Espoossa avustajanimikkeellä työskentelevät, tekevät.

Saamieni tietojen mukaan koulunkäynninohjaajat osallistuvat oppilaan opetusta koskevaan suunnitteluun ja toimivat moniammatillisessa työryhmässä. He myös huolehtivat oppilaan apuvälineistä sekä ohjaavat ja avustavat oppilasta koulupäivän aikana. He siis tukevat oppilaiden oppimista ja toimintakykyä.

On myös huomioitava, että koulunkäynninohjaajat koulutetaan ammattitutkintoon, josta saa ohjaajanimikkeen. Kyseisessä asiassa on siis kyse ammattinimikkeestä, joka on myös mm. sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Käsittelimme nimikeasiaa vuoden 2019 ensimmäisessä Espoon valtuuston kokouksessa. Oli ilo kuulla, kuinka eri puolueiden edustajat tukivat meidän demareiden näkemystä nimikkeen muuttamisesta. Lisäksi hyväksyimme yksimielisesti toivomukseni, jonka perusteella Espoon valtuusto toivoo, että Espoossa selvitetään mahdollisuudet muuttaa koulunkäyntiavustajien nimike koulunkäyntiohjaajien nimikkeeksi. Nyt asian eteenpäin vieminen on virkamiesten ja kaupunginhallituksen vastuulla. Toki myös työntekijöiden kannattaa aktiivisesti seurata, että nimike saadaan vastaamaan ammattitutkintoa.

 

Johanna Värmälä (sd.), kaupunginvaltuutettu

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s